نرم افزار آنتالوژی شاهنامه رونمایی شد
به گزارش روابط عمومی فرهنگسرای فناوری اطلاعات، در ابتدای این برنامه مهدی وکیل پور رییس فرهنگسرای فناوری اطلاعات با بیان این که کاربرد ابزار فنآوری در حوزهی ادبیات در کشور رویکردی تازه است ، گفت: با توجه به فراگیری نرم افزارها و شبکههای اجتماعی و بهکارگیری فناوری به عنوان یک ابزارکار آمد میتوان این ابزار را برای رساندن(:انتقال) پیام فرهنگی به گستره ای فراتر از مرزها به ویژه به قلمرو گستردهای از فارسی زبانان به کار برد.
سپس دکتر مجتبی امیری فرنشین رییس مرکز پژوهشهای دانشگاه مدیریت دانشگاه تهران سخن را اینگونه آغاز کرد: فردوسی را حکیم میدانیم زیرا به کسی حکیم میگویند که چیزها را آنچنان که هست بشناسد و کارها را آنچنان که باید به انجام برساند و فقط حکیمان هستند که خیالهایشان با واقعیتها یکی است.
وی با بیان این که شناخت، بزرگترین هنر فردوسی است و رویکرد هستیشناسی فردوسی از رویکردهای نوین هستیشناسی به شمار می آید که برپایهی شناخت مسایل اساسی انسان شکل گرفته است افزود: در بخش استورهای شاهنامه، جغرافیا معنا ندارد و هویت انسانی یک هویت جهانی است .برای همین شاهنامه اثری جهانی به شمار میآید و تمام جغرافیای جهان را در مینوردد.
وی در ادامه گفت: فردوسی دغدغهی انسانی داشت و به هیچ روی نژادپرست نبود و اگر جز این بود جهانی نمیشد. در شاهنامه میبینیم که جغرافیا برای انسان است نه انسان برای جغرافیا و جنگ ایران و توران بهراستی جنگ سرزمین نیست بلکه جنگ هویت انسانی است و توران نه نماد یک سرزمین بلکه نماد تاریکی وبخش تاریک هویت انسانی است.
دکتر امیری با بیان این جمله که شاهنامه با گذشت صد ها سال هنوز هم دلربایی می کند، اضافه کرد: شاهنامه در حقیقت مردم نامه ونقد شاهان است، چرا که پهلوانان نماد نمایندگی مردم در برابرقدرت هستند.و به این دلیل است که درداستان رستم واسفندیار،رستم دست به بند نداد چون نماینده ی مردم بود.
در ادامه برنامه دکتر عتیقی مسئول بخش مرمت موزهی شخصی صادق محفوظی با رونمایی سه نسخهی ارزشمند این مجموعه و با توضیحاتی در باره تاریخ نوشتاری و نگارههای بیمانند این نسخهها گفت: شاهنامه کتابی شاهانه است از این رو که پادشاهان ایرانی به شاهنامه نویسان روزگار خود شاهنامه ای شایسته ی جایگاه وارزش دربارشان سفارش می دادند.
نسخه های رونمایی شده ی شاهنامه توسط دکتر عتیقی از گنجینه های ارزشمند موزه ی صادق محفوظی است. در این موزه کار های با ارزش دیگری چون نوشته های خطی ،کارهای فرهنگی واشیای تاریخی نگهداری می شود.
دکتر علی امینی استادیار دانشگاه حافظ شیراز از دیگر سخنرانان برنامه بود که با اشاره به داستان جمشید به موضوع میل به جاودانگی در انسان و جاودانگی در شاهنامه پرداخت و با اشاره به سه بیت پایان شاهنامه افزود: جاودانه حقیقیِ شاهنامه، همانا فردوسی است.
چو این نامور نامه آمد به بن
زمن روی کشور شود پرسخن
نمیرم از این پس که من زنده ام
که تخم سخن را پراکنده ام
هر آن کس که دارد هش و رای و دین
پس از مرگ بر من کند آفرین
از برخوانی بخشهایی از شاهنامه با اجرای آرمان چوبینه از دیگر برنامههای این آیین بود.
در پایان از نرم افزار آنتالوژی شاهنامه که در بین 80 طرح در در دانشگاه کلمبیا به عنوان طرح نخست برگزیده شده بود رونمایی شد. این طرح که در آغاز کار است با پشتیبانی و همراهی دکتر صادق محفوظی به اجرا درآمده است.
مهندس حمید رضا معیری از طراحان این برنامه نرم افزاری گفت: با توجه به کاربرد فناوری اطلاعات درعلوم انسانی پروژه ی آنتالوژی شاهنامه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دراین نرم افزار که برپایه متنی منتشر نشده از شاهنامه با رویکرد «شاهنامه ؛کوتاه وتندرست » طراحی شده است در تلاش بوده ایم که با وجود گزینش ابیات، به ساختار آن آسیبی نرسد.
رونمایی از نرم افزار هستیشناسی، آنتالوژی شاهنامه چهارشنبه 23 اردیبهشت 1394 ساعت 17 در فرهنگسرای فناوری اطلاعات برگزار شد.